لاستیک سیلیکونی یکی از انواع لاستیک های صنعتی است. این ماده در ورقها، لولهها، مایعات و اشکال دیگر موجود است که در مقایسه با پلاستیکها و لاستیکها، ویژگیهایی مانند انعطافپذیری و مقاومت در برابر دما را در نظر میگیرد. می توان از آن در کاربردهای مختلف، از هوافضا گرفته تا پزشکی و ساخت و ساز استفاده کرد.
لاستیک سیلیکونی چیست؟
سیلیکون که با نام علمی پلی سیلوکسان شناخته می شود. این در یک منطقه خاکستری است، اما به طور کلی تایر در نظر گرفته می شود. این یک الاستومر مصنوعی (پلیمر الاستیک) است که دارای خواص پلاستیکی و لاستیکی است. از سیلیکون می توان برای تشکیل مایعات، جامدات سخت و محصولات لاستیکی استفاده کرد، اما از آنجایی که الاستومرها معمولاً به عنوان لاستیک شناخته می شوند، معمولاً به آن لاستیک نیز می گویند. سیلیکون گاهی اوقات اشتباه می شود، اگرچه آنها مواد متفاوتی هستند. سیلیکون یک عنصر است. در حالی که سیلیکون یک پلیمر (یک مولکول بزرگ با واحدهای تکرار شونده) است.
انواع لاستیک سیلیکونی:
گروههایی از مولکولهای آلی (از جمله متیل) بر پایه سیلیکون و اکسیژن (برخلاف کربن و هیدروژن در پلاستیکها که پایداری کمتری دارند)، به لاستیک سیلیکونی انعطافپذیری میدهند. انواع مختلفی از لاستیک سیلیکونی وجود دارد که خواص آنها بسته به کاربرد آن متفاوت است.
گروه های متیل تحت نام: لاستیک های سیلیکونی اصلی هستند که برای اولین بار ساخته شدند.
گروه های متیل وینیل: که خواص مقاومت فشاری خوبی دارند، به عنوان رایج ترین انواع لاستیک سیلیکونی شناخته می شوند زیرا وینیل به ولکانیزاسیون کمک می کند.
گروه های متیل فنیل و متیل فنیل وینیل: برای افزایش قابلیت های دمای پایین لاستیک استفاده می شود.
گروه های فلورو، وینیل و متیل: از نظر شیمیایی در برابر روغن، سوخت و حلال ها مقاومت بیشتری دارند.
در میان خانواده های مختلف لاستیک سیلیکونی، بسته به روش پردازش، سه شکل اصلی از لاستیک سیلیکونی وجود دارد.
مایع،
ولکانیزه در دمای اتاق،
ولکانیزاسیون در دمای بالا
لاستیک سیلیکونی مایع: دارای کوچکترین زنجیره مولکولی در بین سه نوع است و پلیمری با وزن مولکولی کم است. می توان آن را با اکسترودرهای تخصصی یا ماشین های قالب گیری تزریقی پردازش کرد. این نوع لاستیک سیلیکونی شفاف و مقاوم تر در برابر آب و هوا است.
لاستیک سیلیکونی (ولکانیزه شده در دمای اتاق): می تواند یک یا مخلوطی از دو جزء باشد و در دمای اتاق به سختی نرم یا متوسط سخت می شود. به طور کلی برای گلدان، آب بندی و کپسولاسیون استفاده می شود. قالب های لاستیک سیلیکونی نیز از لاستیک سیلیکونی ساخته می شوند.
لاستیک سیلیکونی جامد یا (ولکانیزه شده با دمای بالا): حاوی پلیمرهای با زنجیره بلند با بیشترین وزن مولکولی است. این نوع معمولا به صورت خام تولید می شود و باید در همان دمای لاستیک معمولی ولکانیزه شود.
کاربردها و موارد استفاده:
لاستیک سیلیکونی در صنایع مختلف به تنهایی یا در ترکیب با مواد دیگر استفاده می شود:
لاستیک سیلیکونی بسیار تصفیه شده در کاربردهای الکترونیکی. برای نوارهای الکتریکی، درزگیرها، لاک ها، روان کننده ها، کیبوردها و محفظه ها استفاده می شود. عایق ها و گیرنده ها را می توان از لاستیک گیج سنگین با قالب گیری تزریقی ساخت.
لاستیک سیلیکونی هوافضا در پارچه های لباس فضایی، مواد ابزار، درزگیرها و واشرها و سایر محصولات. در ساخت و نگهداری هواپیما استفاده می شود.
در صنعت ساختمان. از لاستیک سیلیکونی برای چسب ها، درزگیرها و پوشش ها استفاده می کند. به دلیل مقاومت در برابر آب و هوا و قابلیت چسبندگی به فلز.
کاربردهای خودرو شامل قطعات مقاوم در برابر لرزش و آب و هوا و همچنین پوشش ها و لاک ها می باشد. اما فقط گریدهایی که بیشترین مقاومت را در برابر حرارت، روغن و سوخت دارند. برای این اهداف استفاده می شود.
لاستیک سیلیکونی درجه پزشکی را می توان در لوله ها، چسب ها و فومرها یافت.
محصولات مصرفی که از این ماده استفاده می کنند. آنها شامل ظروف نچسب، ظروف غذا، اسباب بازی ها و جواهراتی مانند دستبندهای لاستیکی سیلیکونی هستند. با این حال، می تواند به عنوان یک عنصر در شامپوها، صابون های لباسشویی، لوازم آرایشی و دئودورانت ها عمل کند.